Dag 14. Okavango: Båtutflykt. Del 3.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 14. Okavango: Båtutflykt. Del 3.

Apor hoppar på taken till de olika husen och vill ifatt den som springer över samlingshuset och sätter sig på en gren ut mot vattnet. Här har vi just satt oss till ro när deras jakt får oss att skutta till. Ännu vildare blir det när en hund springer genom matsalen till samma träd men hindras av att den inte kan hoppa ända upp till grenen. Några av oss försöker att fotografera aporna. Andra i gruppen hittar fladdermöss i ett buskage nära där helikoptern landat och de hänger nästan i vår ansiktshöjd. De av oss som stannar i mötesrummet får se hur hotellets personal fångat pyttesmå fiskar som de släpper i som mat i akvariet där små tigerfiskar med de stora tänderna väntar. Vi har också några som tar ett svalkande dopp i den lilla bassängen.

Vid 19-tiden upptäcker några av oss att kökspersonalen är färdig med förberedelserna. Nervositet uppstår. Har vi sagt fel tid till dem? Kan vi tidigarelägga middagen så att de inte behöver stå och vänta i en halvtimme på oss. Mikael kommer precis när oron börjar eskalera. Han pratar med kökspersonalen och det visar sig att de förvisso är redo men att det inte är något problem att följa planen vi fått tidigare.

Till middagen kommer Dan, sonen i huset, fram till oss och berättar om hur hans familj hamnat här. Själv var han 2 år gammal när den jordbruksutbildade fadern tog med honom hit. Då arbetade de främst med fiske och odling av citrusfrukter. Nu har han fyllt 23 och verksamheten drivs tillsammans av hans och en annan familj. Det är hans flickvän som brukar hjälpa oss när vi besöker baren.

Han berättar även om hur det är här vid översvämningar, att januari och februari är de lugnaste månaderna och att många fiskeintresserade kommer hit i september och oktober för att vara med om fenomenet ”Barber-run” då vattnet verkar bubbla av fisk. Vi får även veta att Botswanas ekonomi räddas av mineralfyndigheter och att turism och kött är viktiga produkter. Namnet Guma kommer av en populär hövding som dog förra månaden och tsetse-flugor är inte längre ett problem. När de var det gömde man hästar där vi nu bor. Myggorna kan fortfarande bli ett elände här under varma dagar.

Fortsättningen finns här: Dag 14. Okavango: Båtutflykt. Del 4.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.