Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 2.

Vi stannar klockan 8.59 vid Dulces Millahue för att smaka på Chincha och sötsaker. Vädret är bekvämt och vi passar på att fotografera lamadjuren på baksidan om souvenirbutiken. Efter 23 minuter sitter vi alla nöjda och glada i bussen och väntar på att lokalguiden skall bli färdig på toaletten.

Mikael översätter att Chinchan är spontanjäst i tre dagar och kokas innan den jäses. Koket är för att förlänga hållbarheten och reseledaren undrar om det verkligen blir någon jäst kvar efter det men lämnar snabbt den frågan.

Tjugo minuter senare är vi i vår andra tunnel. Då har vi mest pratat om skördeperioder för vindruvor. Nästa dal heter Casablanca och här ökade Mr Morande produktionen mycket på 1980-talet och andra följde efter. På fälten ser vi de vita vertikala rören med propellrar på. De sprider luft värmd av gas över fälten för att rädda druvorna om det blir frost.

Det är 39 km kvar till Valparaiso när vi kommer fram till uppförsbacken som rundar den sista vingården, Santa Rita. En lastbil bredvid oss stånkar sig tungt uppför backen. Efter toppen ser vi en dammig industri och en katolsk kyrka som besöks av pilgrimmer den 8:e december varje år.

På väg in i staden pratar vi om att religionen är stark i Chile men har få aktiva utövare. Vi hör även hur Valdivia lämnade några få man för att grunda Valparaiso och att bara katoliker fick begravas på kyrkogårdar. Utanför fönstren har barrträd blivit vanliga. Staden Valparaíso var tidig med andra kyrkor än de katolska och befolkningsregister. På höger sida ser vi skyltar till Penuelasparken. Här smyger sig regn på oss och dimman tätnar så mycket att vi måste sätta igång vindrutetorkarna. Vi pratar om att bussresande slagit ut tågtrafiken och vad olika invandrargrupper gjort sig kända för att vara bra på. Utanför fönstren ser vi gröna kullar att växterna nu är nära oss.

Här i Valparaiso kommer vi in på avenyn Argentina och börjar med att svänga vänster in på Pedro Montt. Det hus som diktatorn General Pinochet byggde till Nationalkongressen följer oss på vänster sida. Här låg tidigare ett av generalens barndomshem. Medan vi passera en park hör vi hur mycket av staden som förstördes av en jordbävning 1906. Teatern till vänster har en italiensinspirerad arkitektur och mittemot ligger biblioteket. Hela stadens centrum består av ungefär 20 * 7 kvarter.

Fortsättningen finns här: Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.