Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 5.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 5.

Vi passerar ett hästslakteri som vill sälja hästsvansar. Svansarna ligger uppradade på trottoaren och köps av motorcyklister. När vi krånglat oss runt kullen har vi först järnvägen från 1863 och sedan vattnet till vänster och Shell-macken kommer nu på vår högra sida lagom till att trafiken stockar sig.

Här i Vina del Mar fanns för länge sedan bara två gårdar, ”fincas” men år 1874 initierade president José Francisco Vergana att en stad skulle byggas. Först blev det ett sommarstugeområde men efter att mycket förstörts av en tsunami 1910 ökade byggtakten. En regel om att husen skulle ha en trädgård ledde till att den nu kallas för trädgårdsstaden. Att en klocka av blommor blivit symbolen för Vina del Mar är lätt att förstå. När vi fotograferar den genom fönstren försöker vi att undvika att få med den spindelmansfigur som Rodrigues satt på en av sina backspeglar.

Vårt mål är en lunchrestaurang men först passerar vi Cafeteria Fika och ett Casino från 1930-talet. Nära dem står en rad hästar med baken mot floden och äter ur säckar som de har om halsen. Guiderna kallar dem skämtsamt för ”gamla taxis”. Klockan 13.15 kliver vi ur bussen hos Chez Gerald på Peru-avenyn. Avenyn har ingen strand men skall vara bra för promenader och för att se på solnedgången. Det är lätt att förstå att betydelsen av stadens namn är det aningen romantiskt klingande ”Havets vingårdar”.

Servitören Emilio tar med Mikaels hjälp hand om beställningarna. Många av oss börjar med att beställa en pisco sour. Snart kommer förstärkning i serveringen i form av Angelo som är från Madeira men talar norska efter 20 år där. Valen här är många. Fisk, kött, ravioli och kyckling. Mätta och glada lämnar vi restaurangen klockan 15.14.

Rodrigo kör mot stranden och piren Acapulco men innan den svänger han in höger från vattnet och in bland de låga 1950-talshusen. Skulle de vara 4 våningar eller högre måste husen ha hiss. Avenyn Libertad från 1930-talet tar oss till ett museum som har en moai, påsköstaty, i sin trädgård. En expedition fick med sig den hit på 1950-talet. Nära museet står män uppställda mot en vägg medan polis i skottsäkra västar gräver igenom deras bagagelucka. Så ser tillslag mot narkotika ofta ut här.

Fortsättningen finns här: Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 6.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.